UWAGA:

Ze względu na obecną sytuację epidemiczną, restauracje GARDENcity będą zamknięte do odwołania obostrzeń sanitarnych. Basilico Bistro realizuje dowozy. ZAMÓW ONLINE!  

Święta pachnące piernikami

Podziel się

Przed nami czas, który spędzimy z najbliższymi. Chcemy, by był wyjątkowy, radosny, spokojny, pachnący choinką i… piernikami.

Perniki są doskonałym pretekstem, by wprowadzić świąteczny nastrój w naszym domu już kilka dni przed Wigilią. Wspólne chwile przy ich wykrawaniu i wypiekaniu, brązowe małe buźki i rączki oraz ten szczególny zapach – to momenty, które zostają w pamięci na lata.

 

Tradycyjne pierniki wykonane są z dodatkiem miodu, masła i przypraw korzennych, dzięki którym ciasto wyrobione kilka tygodni wcześniej, może spokojnie dojrzewać. Szefowie Cukierni GARDENcity, Mariusz Górecki i Jakub Ćwikliński, przygotowują takie ciasto do samodzielnego wypieku. Ma ono prosty, tradycyjny skład: mąka pszenna, mąka żytnia, cukier, miód, jajka, masło, przyprawa korzenna, amoniak.

Jak można w gronie rodzinnym wykonać pierniczki? Wystarczy zamówić nasz zestaw, który zawiera: ciasto piernikowe* do własnego wypieku, foremki i lukier do dekoracji. A następnie spotkać się w jeden z przedświątecznych wieczorów przy stole z najbliższymi i wykonać tych kilka prostych kroków:

1.Stolnicę lub blat roboczy obsypać mąką.

2.Gotowe ciasto wyjąć z opakowania.

3.Ciasto (dobrze schłodzone)  rozwałkować na grubość 1 - 1,5 cm

4.Przy pomocy foremek wyciąć swoje ulubione wzory.

5. Pierniki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

6. Piec w piekarniku rozgrzanym na 220oC. przez ok. 8-10 min.

7. Po wystudzeniu udekorować kolorowymi lukrami i posypkami.

 

 

Rada: pierniki przechowywać w suchym miejscu, w zamkniętym pojemniku. Najlepiej smakują po kilku dniach.

 

Poczuj atmosferę świąt. Niech będą wyjątkowe!

 

*Surowe ciasto przechowywać w lodówce. Data ważności:  28.12.2020 r.

ZAMÓW CIASTO PIERNIKOWE