UWAGA:

Ze względu na obecną sytuację epidemiczną, restauracje GARDENcity będą zamknięte do odwołania obostrzeń sanitarnych. Basilico Bistro realizuje dowozy. ZAMÓW ONLINE!  

Przepisy od Tomasza Zdrenki na świąteczne potrawy - zrób je koniecznie!

Podziel się

Jak zaskoczyć gości przy wigilijnym stole? Połącz klasykę z nowoczesnością: barszcz z malinami, śledź w śmietanie w towarzystwie jabłka i pudru z prażonej cebuli, lody piernikowe i śliwki pod kruszonką... Sprawdź, jakie to proste!

Barszcz z malinami

Składniki na ok. 4 litry

  • Buraki  2 kg
  • Jabłka – 3 szt.
  • 5 ząbków czosnku - drobno posiekanego
  • Majeranek – 2 szczypty
  • 100 g malin
  • Bulionem warzywny lub drobiowy 3 l
  • Boczek wędzony 100 g
  • Ocet malinowy lub jabłkowy ok. 50 ml
  • Cukier ok. 60 g
  • Sól, pieprz

Sposób wykonania:

Buraki obieramy, tarkujemy na wióry bezpośrednio do garnka. Jabłka kroimy na 4 części i również wkładamy do garnka. Dodajemy boczek oraz posiekany czosnek. Zalewamy wszystko bulionem i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy barszcz zacznie się gotować natychmiast wyłączamy, dłuższe gotowanie spowoduję, że barszcz będzie koloru rudego. Odstawiamy zupę na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnie odcedzamy zupę na drobnym sitku. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy maliny i barszcz gotowy.

Kulebiak ze szpinakiem i łososiem

Składniki na 4 porcje:

  • Naleśniki – 3 szt
  • Filet z łososia 0,5 kg
  • Szpinak – świeży lub mrożony ok.500 g
  • Cebula 1 szt
  • Tymianek 5 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Masło- 1 łyżka
  • Śmietana 30 % - 50 ml
  • Ciasto francuskie – 1 płat
  • Sól, pieprz, pieprz cytrynowy

Sposób wykonania:

Szpinak duszony:

Cebulę i czosnek szatkujemy drobno, przesmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i przesmażamy chwilę razem, podlewamy śmietaną, dusimy przez 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Rozkładamy naleśniki, tak aby nachodziły na siebie. Rozkładamy na całej powierzchni szpinak. Filet z łososia kroimy w paski 4 x 4 cm układamy na szpinaku i doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz tymiankiem. Zwijamy rulon tak, aby naleśnik otulił szpinak i łososia. Całość zawijamy w ciasto francuskie i formujemy na kształt bochenka chleba. Wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 o C przez 40 minut. Porcjujemy na plastry o grubości 3-4 cm.

Śledź z jabłkiem, piklami, kwaśną śmietaną i pudrem z prażonej cebuli

Składniki na 1 porcję:

  • 1 śledź Matias – solony
  • Jabłko
  • Pikle: patison, kapar, marynowana pieczarka
  • Chleb tostowy  - 1 kromka
  • Prażona cebula 40 g
  • Śmietana 30 % - 50 ml
  • Cytryna
  • Świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śledzia zalewamy wodą i moczymy przez ok. 2h w celu pozbycia się soli. Następnie osuszamy filet na ręczniku papierowym. Chleb tostowy zapiekamy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 170 o C lub w tosterze. Umieszczamy w blenderze i miksujemy z prażoną cebulą na puder. Śmietanę miksujemy z sokiem z cytryny do uzyskania aksamitnej konsystencji. Osuszony filet śledziowy kładziemy na talerzu i budujemy na nim danie układając pikle. Obok śledzia robimy kleks z kwaśnej śmietany. Posypujemy pudrem z prażonej cebuli i dekorujemy jabłkiem pokrojonym w drobne paski oraz świeżymi ziołami.

 Śliwki na gorąco z cynamonem i imbirem, kruszonka, lody piernikowe

Składnik na 4 porcje:

  • Śliwki świeże lub mrożone 480 g
  • Imbir świeży – kawałek 2 cm
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Cukier – 3 łyżki
  • Lody waniliowe 4 gałki
  • Przyprawa do piernika
  • Listki mięty do dekoracji

Kruszonka:

  • Masło 100 g
  • Cukier 100 g
  • Mąka 200 g

Sposób przygotowania:

Śliwki kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondla zasypujemy cukrem i przesmażamy. Dodajemy pokrojony imbir. Dusimy przez 4 minuty. Przyprawiamy cynamonem i ewentualnie cukrem według uznania.

Kruszonka:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i widelcem lub ręką wcieramy w masło. Nasz cel to ciasto o konsystencji okruchów. Gotową kruszonkę przed upieczeniem dobrze jest wstawić na blaszce do zamrażarki. Zamrożona kruszonka da nam gwarancję, że po włożeniu do piekarnika nie rozpłynie nam się w jednolitą masę, tylko zachowa grudkowatą i chrupiącą postać. Wypiekamy w temp. 180 o C przez ok. 15 min., do uzyskania złotego koloru.

  • Lody porcjujemy gałkownicą lub łyżką i oprószamy przyprawą do piernika.
  • Śliwki wylewamy na głęboki talerz, posypujemy kruszonką.
  • Na górę kładziemy gałkę lodów piernikowych i dekorujemy listkami mięty.

Życzymy smacznych Świąt!