Przepisy od Tomasza Zdrenki na świąteczne potrawy - zrób je koniecznie!
Jak zaskoczyć gości przy wigilijnym stole? Połącz klasykę z nowoczesnością: barszcz z malinami, śledź w śmietanie w towarzystwie jabłka i pudru z prażonej cebuli, lody piernikowe i śliwki pod kruszonką... Sprawdź, jakie to proste!
Barszcz z malinami
Składniki na ok. 4 litry
- Buraki 2 kg
- Jabłka – 3 szt.
- 5 ząbków czosnku - drobno posiekanego
- Majeranek – 2 szczypty
- 100 g malin
- Bulionem warzywny lub drobiowy 3 l
- Boczek wędzony 100 g
- Ocet malinowy lub jabłkowy ok. 50 ml
- Cukier ok. 60 g
- Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Buraki obieramy, tarkujemy na wióry bezpośrednio do garnka. Jabłka kroimy na 4 części i również wkładamy do garnka. Dodajemy boczek oraz posiekany czosnek. Zalewamy wszystko bulionem i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy barszcz zacznie się gotować natychmiast wyłączamy, dłuższe gotowanie spowoduję, że barszcz będzie koloru rudego. Odstawiamy zupę na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnie odcedzamy zupę na drobnym sitku. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy maliny i barszcz gotowy.
Kulebiak ze szpinakiem i łososiem
Składniki na 4 porcje:
- Naleśniki – 3 szt
- Filet z łososia 0,5 kg
- Szpinak – świeży lub mrożony ok.500 g
- Cebula 1 szt
- Tymianek 5 g
- Czosnek 2 ząbki
- Masło- 1 łyżka
- Śmietana 30 % - 50 ml
- Ciasto francuskie – 1 płat
- Sól, pieprz, pieprz cytrynowy
Sposób wykonania:
Szpinak duszony:
Cebulę i czosnek szatkujemy drobno, przesmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i przesmażamy chwilę razem, podlewamy śmietaną, dusimy przez 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Rozkładamy naleśniki, tak aby nachodziły na siebie. Rozkładamy na całej powierzchni szpinak. Filet z łososia kroimy w paski 4 x 4 cm układamy na szpinaku i doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz tymiankiem. Zwijamy rulon tak, aby naleśnik otulił szpinak i łososia. Całość zawijamy w ciasto francuskie i formujemy na kształt bochenka chleba. Wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 o C przez 40 minut. Porcjujemy na plastry o grubości 3-4 cm.
Śledź z jabłkiem, piklami, kwaśną śmietaną i pudrem z prażonej cebuli
Składniki na 1 porcję:
- 1 śledź Matias – solony
- Jabłko
- Pikle: patison, kapar, marynowana pieczarka
- Chleb tostowy - 1 kromka
- Prażona cebula 40 g
- Śmietana 30 % - 50 ml
- Cytryna
- Świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
Śledzia zalewamy wodą i moczymy przez ok. 2h w celu pozbycia się soli. Następnie osuszamy filet na ręczniku papierowym. Chleb tostowy zapiekamy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 170 o C lub w tosterze. Umieszczamy w blenderze i miksujemy z prażoną cebulą na puder. Śmietanę miksujemy z sokiem z cytryny do uzyskania aksamitnej konsystencji. Osuszony filet śledziowy kładziemy na talerzu i budujemy na nim danie układając pikle. Obok śledzia robimy kleks z kwaśnej śmietany. Posypujemy pudrem z prażonej cebuli i dekorujemy jabłkiem pokrojonym w drobne paski oraz świeżymi ziołami.
Śliwki na gorąco z cynamonem i imbirem, kruszonka, lody piernikowe
Składnik na 4 porcje:
- Śliwki świeże lub mrożone 480 g
- Imbir świeży – kawałek 2 cm
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Cukier – 3 łyżki
- Lody waniliowe 4 gałki
- Przyprawa do piernika
- Listki mięty do dekoracji
Kruszonka:
- Masło 100 g
- Cukier 100 g
- Mąka 200 g
Sposób przygotowania:
Śliwki kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondla zasypujemy cukrem i przesmażamy. Dodajemy pokrojony imbir. Dusimy przez 4 minuty. Przyprawiamy cynamonem i ewentualnie cukrem według uznania.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i widelcem lub ręką wcieramy w masło. Nasz cel to ciasto o konsystencji okruchów. Gotową kruszonkę przed upieczeniem dobrze jest wstawić na blaszce do zamrażarki. Zamrożona kruszonka da nam gwarancję, że po włożeniu do piekarnika nie rozpłynie nam się w jednolitą masę, tylko zachowa grudkowatą i chrupiącą postać. Wypiekamy w temp. 180 o C przez ok. 15 min., do uzyskania złotego koloru.
- Lody porcjujemy gałkownicą lub łyżką i oprószamy przyprawą do piernika.
- Śliwki wylewamy na głęboki talerz, posypujemy kruszonką.
- Na górę kładziemy gałkę lodów piernikowych i dekorujemy listkami mięty.